Ψυχιατρικό

ΙΑΤΡΟΣ

Γκίκας Χρήστος

Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής

Ο Γκίκας Χρήστος είναι Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος σπουδών της Σχολής Επιστημών Υγείας Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Είναι ένθερμος υποστηρικτής της σύγχρονης ψυχιατρικής προσέγγισης που είναι ολιστική και βασίζεται στο βιο-ψυχο-κοινωνικό πρότυπο, δίνοντας λύσεις μέσω της πρόληψης, της έγκαιρης παρέμβασης, της θεραπείας και της αποκατάστασης,
προασπίζοντας το δικαίωμα του θεραπευόμενου να απολαμβάνει μια ζωή με ποιότητα,  αξιοπρέπεια, αυτονομία, με τις λιγότερες δυνατές διακρίσεις και περιορισμούς, σε κάθε
στάδιο της ζωή του.
Έχει μεγάλη κλινική εμπειρία στην αντιμετώπιση των συναισθηματικών και των αγχωδών διαταραχών χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες εναλλακτικές θεραπευτικές μεθόδους .
Εξειδικεύεται σε διαταραχές που σχετίζονται με το Άγχος, τις Αγχώδεις διαταραχές, την  Ειδική φοβία, την Διαταραχή κοινωνικού άγχους (Κοινωνική φοβία),την Διαταραχή πανικού, την Αγοραφοβία, την Ιδεοψυχαναγκαστική και συναφείς διαταραχές, τις Καταθλιπτικές διαταραχές, τη Διπολική και συναφείς με αυτήν διαταραχές, καθώς και διαταραχές του ευρύτερου Ψυχωτικού φάσματος.
Ασχολείται επίσης με τη θεραπεία του τραύματος, τη διαχείριση πένθους, τη συμβουλευτική γονέων, τη θεραπεία ζεύγους και την αντιμετώπιση σεξουαλικών διαταραχών.
Έχει ειδικό ενδιαφέρον στη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των νευροαναπτυξιακών διαταραχών όπως η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), η Νοητική Αναπτυξιακή Διαταραχή, η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας ενηλίκων (ΔΕΠΥ).
Παράλληλα, έχει παρουσιάσει πλήθος ερευνητικών εργασιών σε διεθνούς κύρους συνέδρια ψυχικής υγειάς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό .
Εκπαιδεύει και εποπτεύει επαγγελματίες υγείας (ειδικευόμενους ιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, φοιτητές κ.ο.κ.)
Στόχος του είναι η θεραπεία του ασθενούς κατά κύριο λόγο με ψυχοθεραπευτική παρέμβαση αποφεύγοντας την πολυφαρμακία για την καλύτερη δυνατή έκβαση της υγείας του θεραπευομένου.
Η τρέχουσα κλινική του πρακτική και έρευνα επικεντρώνεται στη Δεκτική Μουσικοθεραπεία Guided Imagery & Music (GIM) και Music Imagery (MI), που πραγματοποιείται στην Ελλάδα επισήμως από την Διεπιστημονική Εταιρεία Μουσικοθεραπείας SONORA. Αυτή η θεραπευτική μέθοδος απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες σε όλους τους τομείς: της ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής, της ψυχιατρικής,
του ψυχικού τραύματος, της ψυχο-ογκολογίας, της περιγεννητικής ψυχολογίας, της ανακουφιστικής φροντίδας, των εξαρτήσεων, της γηριατρικής και της νευρολογίας.
Την τρέχουσα περίοδο είναι επιστημονικά υπεύθυνος του Ψυχιατρικού Τμήματος στο Ιδιωτικό Πολυϊατρείο Central Medical Park στην περιοχή της Καλλιθέας και συνεργάζεται μεταξύ άλλων με το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (ΕΚΕΨΥΕ) στον Πειραιά, όπου είναι υπεύθυνος της Μονάδα Ημερήσιας Περίθαλψης – Υπηρεσίας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης (Μ.Η.Π.-Υ.Ε.Ε.Α.) και παράλληλα παρέχει υπηρεσίες στην Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, στο Οικοτροφείο Β και σε Προστατευόμενα διαμερίσματα.