Οι ερευνητές παρακολούθησαν 798 βετεράνους αθλητές ηλικίας 35 ετών και άνω, που ακολουθούσαν προγράμματα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα.
Οι συμμετέχοντες ασχολούνταν με διάφορα αθλήματα, όπως τρέξιμο, κωπηλασία, χόκεϊ, ποδηλασία. Για τις ανάγκες της μελέτης ελέγχθηκε η αρτηριακή πίεσή τους και μετρήθηκε η περιφέρεια της μέσης. Όλοι απάντησαν σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με την υγεία, το οικογενειακό ιστορικό και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Ορισμένοι εξ αυτών έκαναν και τεστ κοπώσεως. Τα άτομα με μη φυσιολογικά αποτελέσματα υποβλήθηκαν σε περαιτέρω εξετάσεις, όπως σε στεφανιογραφία, για να προσδιοριστεί εάν είχαν καρδιαγγειακές παθήσεις.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 11% είχε σοβαρή καρδιαγγειακή νόσο. Δέκα συμμετέχοντες βρέθηκε να παρουσιάζουν σοβαρή στεφανιαία νόσο (στένωση πάνω από 70%), παρά το γεγονός ότι δεν παρουσίαζαν συμπτώματα.
Τα ευρήματα αυτής της μελέτης βασίζονται σε προηγούμενες, οι οποίες διαπίστωσαν ότι οι βετεράνοι αθλητές έχουν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων από τους μη αθλητές της ίδιας ηλικίας με παρόμοιους παράγοντες κινδύνου. Ωστόσο, προηγούμενη έρευνα έχει επίσης διαπιστώσει ότι, σε σύγκριση με τους μη αθλητές, οι αθλητές άνω των 35 ετών έχουν συνήθως ασβεστοποιημένη πλάκα, η οποία είναι γνωστό ότι είναι πιο σταθερή και λιγότερο πιθανό να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.
Ενώ τα ευρήματα μπορεί να φαίνονται ανησυχητικά, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι βετεράνοι αθλητές δεν θα πρέπει να σταματήσουν να ασκούνται. Αυτό που θα πρέπει να κάνουν είναι να επισκέπτονται τακτικά τον γιατρό τους ώστε να ελέγχονται οι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου, ειδικά αν έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη ή οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.
Πηγή: Κάντε κλικ εδώ